Back to the future in het onderwijs

We zijn al een tijdje bezig in de 21ste eeuw. Back to the Future voorspelde voor 2015 hologrammen, telefoonbrillen en schoenen die zichzelf strikken. Best speciaal. Ondanks vele uitvindingen zoals de 2Pac hologram en Google brillen zijn jammergenoeg de schoenen die zichzelf strikken uitgebleven. Hopelijk zal dit ooit nog worden uitgevonden, wij verheugen er ons in ieder geval op. De 21ste eeuw bestaat uit verschuivingen in de tijd, een andere constructie van de samenleving. Het zijn ontwikkelingen waardoor maatschappelijke veranderingen veel invloed hebben op de manier waarop we nu leven, leren en werken. Zo noemt men deze veranderingen en ontwikkelingen ook wel de ‘digitale revolutie’.

De digitale revolutie heeft behoorlijke invloed op onze kennis. Kennis is namelijk altijd en overal voorhanden. De huidige samenleving heet de ‘kennis samenleving’. Dagelijks wordt er kennis toegevoegd en gedeeld, het is een ontwikkeling die de komende jaren zich voort zal zetten. De samenleving was voorheen gericht op industrie en productie en de verandering in de samenleving richten zich nu voornamelijk op kennisontwikkeling, – constructie en creatie. Het zijn belangrijke vaardigheden voor de economische ontwikkelingen.

michael_j_fox_leathompson_crispin_glover_back_to_the_future

Genoeg gebazel. We gaan even back to the future. We zijn ons nogal aan het ontwikkelen hier in de 21ste eeuw. Kinderen en jongeren kunnen een wereld zonder internettoegang en communicatiemogelijkheden gewoon niet meer voorstellen. En wij zelf trouwens ook niet. Deze ontwikkelingen spelen ook weer een belangrijke rol in het onderwijs. Scholen zijn niet meer de enige leeromgevingen want leerlingen en studenten leren ook buiten school. Het is dus ook zo dat ook scholen een transformatie ondergaan. En dan komen 21th century skills om de hoek kijken! Het is een interessante ontwikkeling waar wij met Cuttin’ Class weer op proberen in te spelen en dingen in ontdekken. Het enige wat nog niet is gelukt is erachter komen hoe we die schoenen kunnen ontwikkelen die zichzelf strikken.

Denkt u na het lezen van deze blog, goh ik zou wel eens wat meer info willen over 21th century skills? U kunt ons bellen, smsen, mailen of het op google opzoeken! Het geeft namelijk een hele nieuwe kijk op de future.

Comments are closed.