Hij is een beetje bescheiden, een grapjas en voor ons een inspirerend persoon. Hij is ontzettend zwaar gemotiveerd en getalenteerd, al zou hij dit zelf niet zo snel toegeven. Hij gaat onder de artiesten naam Subp Yao maar eigenlijk heet hij Gert-Jan van Stiphout. Hij is een sympathieke 30-jarige, die flink aan het rollen is om zijn muzikale DNA nog meer te ontwikkelen. Maar hoe dan?

1617269_611248402286559_1105041492_o1

Nou, in samenwerking met een enorme portie motivatie begon hij aan een traject die mede mogelijk is gemaakt door het Fonds Cultuurparticipatie. De focus binnen dit traject ligt op het nog meer ontwikkelen van zijn muzikale DNA. Door dit fonds kunnen er sneller stappen worden gezet om uiteindelijk zijn droom van artistieke vrijheid te kunnen bereiken.  Zijn externe begeleider is Jiggy Dje, rapper en head chief van de hiphop platenmaatschappij  Noahs Ark. Subp’s talentontwikkelingsorganisatie is Cuttin’ Class bekend van nou, dat zijn wij. En nu je toch al zover bent met lezen nemen wij even de gelegenheid om meer te vertellen hoe wij dit traject zien als talentonwikkelingsorganisatie. (leuk woord voor galgje)

1379958_638746132814050_948363917_n

We zagen al in de eerste weken van het traject duidelijk dat deze kans waanzinnig veel voor Subp Yao oplevert. Niet alleen zijn eigen inzichten worden verbreed of zijn eigen producties waar hij meer tijd in kan steken, maar ook het netwerk wat hij creëert en de collabo‘s die hij maakt met andere artiesten openen weer een hele andere wereld. Niet alleen opent het een hele andere wereld maar mocht hij hierdoor ook naar de andere kant van de wereld. Hij ging met het vliegtuig vertelde hij ons, via Dusseldorf naar Verwegistan over de zee. Hij had de laatste jaren veel contacten gelegd in het buitenland dus dit was een hele zieke belevenis. Hij heeft muzikaal enorm veel inspiratie opgedaan en een idee gekregen van de richting die hij op wil varen. En het was niet alleen super leerzaam maar het was ook heel lekker weer.

Subp rolt nog even verder en  dus we krijgen nog veel van deze man te horen. Fonds van Cultuurparticipatie, bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WeFresh is een project waar we beretrots op zijn. Wat zeg ik, er is zelden een beer zo trots geweest op een project als dit. Wat de bewoners en ook scholieren van de verschillende wijken in de gemeente Heerlen voor elkaar hebben gekregen doet ons deugd en geeft ons een boost aan positieve energie! Het afgelopen jaar, 2015, stond in het teken van de uitvoering van We Fresh. Het was ons initiatief en mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Rabobank, Stichting Doen en de Gemeente Heerlen. ‘Samen zelf doen’ was de lijfspreuk en met deze spreuk werd een plek in de buurt aangepakt om de buurt te verbeteren, met succes! De video komt net uit de oven bij Submedia, dus ga er maar eens lekker voor zitten! Dankjewel iedereen!

Processed with VSCO with c2 preset

Schermafbeelding 2016-04-05 om 10.42.14

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with c2 preset

12076873_10153752263524276_212470746_n

12165983_10153765342729276_287823635_n

Sidney had a dream. Dat kids iets over de mijnen van hun eigen buurt zouden leren, doordat ouderen hun bijzondere herinneringen aan een plek in de wijk met ze zouden delen. Als de kids dan ook nog de opgedane kennis vanuit hun eigen beleving konden delen met de rest van de wereld op de precieze plek van de herinnering, dan zou de droom compleet zijn. En Sidney was Sidney niet, als die dan niet de pen in de handen zou pakken om een plan te schrijven en zo geschiedde. Een project dat Gemeente Heerlen en M2015 volledig ondersteunen: Buurtquotes.

Al je zintuigen leggen herinneringen vast. Hoe iets ruikt, smaakt, voelt, klinkt. Deze indrukken zijn met elkaar verbonden, vandaar dat er soms herinneringen opkomen als je op een bepaalde plaats bent of een bepaalde geur ruikt. Buurtquotes heeft herinneringen in de wijken Grasbroek, Musschemig, Schandelen (GMS) en Heksenberg vastgelegd. Ofja, niet Buurtquotes, maar de jonge en oudere bewoners van de wijk samen. En dan was er nog Merlijn Huntjens, die dat allemaal in banen heeft geleid.

Merlijn kwam erachter dat veel bewoners hebben gewerkt in de mijnen en dat daar enorm veel herinneringen zijn gemaakt. Er zijn veel bijzondere verhalen uit die tijd die echt nog leven onder de ouderen. De herinneringen zijn door de oudste kinderen van de basisschool in de wijk tijdens een workshop poëzie van Merlijn verwerkt in een gedicht. En geloof ons, die verhalen leven nu ook onder de jeugd. Die gedichten zijn verwerkt in een kunstwerk. Daarvoor tekende een bedrijf uit Sittard, die dat met cortenstaal robuust hebben vormgegeven.

Op 8 maart zijn op de LTM weg in Grasbroek en voor Basisschool Gerardus Majella in Heksenberg de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van de kunstwerken. Ankerkolven zijn met stampbeton ingestort in een kuil van 70 cm diep. Bij goed weer zullen de werken op 12 maart worden geplaatst in de ankers want het beton moet goed droog zijn. Merlijn zal samen met de kids en andere betrokkenen de kunstwerken openen tijdens een kiekmoment. Wil je dan ook op de foto? Je ziet er leuk uit!

IMG_20160314_091127824_HDR

BUURTQUOTES is een Cuttin’ Class project, mogelijk gemaakt door M2015 en Gemeente Heerlen!

Mooi grijs is altijd lelijk. Dat is het onofficiële motto van Kleur Onderweg. Kleur Onderweg is een project van Cuttin’ Class en James Jetlag. In samenwerking met gemeentes, provincies, kunstenaars, buurtbewoners en scholen pakken we lelijke plekken in de stad aan. Door de co-creatie tussen deze partijen ontstaan er bijzondere kunstwerken waar buurtbewoners naderhand heel trots op zijn. De creaties verfraaien de wijk en zorgen voor meer veilig en frisheid. En fris gewaagd is half gewonnen!

In 2015 begon Kleur Onderweg aan de St. Wirosingel (A73) in Roermond en we hebben zoals de titel al zegt een film laten maken! We willen iedereen nogmaals van harte bedanken. De kunstenaars: James Jetlag, Smates, Wallwiz en Gart Smits. Bob Noldus van Stichting Wel.Kom, Joyce van Cruchten van het Cuypershuis en de Gemeente Roermond waaronder Marianne Smitsmans, de wethoud(st)er van Roermond. En natuurlijk last but not least alle scholieren en buurtbewoners die het project gesupport hebben! Het was een groot succes, we zijn erg trots op het eindresultaat (en op deze film), heel veel kijk en luister plezier en hopelijk tot in een volgende stad!

 

 

 

sidney_tattoo

Sidney of the mountain. Na heel wat jaartjes Cuttin’ Class gaat Sidney de building verlaten. De afgelopen jaren heeft hij zich bezig gehouden met heul wat projecten waaronder Truth and Dare, WE FRESH, Frame de stad, Buurtquotes en velerlei uiteenlopende graffiti projecten. Vijf jaar  geleden kwam Sidney Cuttin’ Class binnen als stagiaire. Na twee jaar lerend werken of werkend leren is Sidney daarna voor het echie voor Cuttin’ Class komen werken. Er brak een tijd aan met veel   scholen, projecten, vernieuwingen, ontwikkelingen en alles wat bij het leven komt kijken. We willen Sidney bedanken voor al zijn inzet de afgelopen jaren.

We wensen Sidney HEEL VEEL succes en plezier met zijn nieuwe baan maar dat gaat helemaal goed komen! We hopen dat je af en toe nog langs komt voor een koffie – of een sigaretje.

Veel liefs, je collega’s van Cuttin’ Class.

Memoirs of a Sidney:

 

 Schermafbeelding 2015-08-05 om 13.38.51

Schermafbeelding 2016-03-16 om 13.27.35

Schermafbeelding 2016-03-16 om 13.27.27

Schermafbeelding 2016-03-01 om 13.01.39

foto: StreetArtHeerlen.nl

Tijdens het wachten op de busstation in Heerlen of tijdens het langsrijden op de fiets is het je misschien vast al eens opgevallen. Het kunstwerk van Felipe Pantone op de spoorsingel in Heerlen. Het is een bijzonder kunstwerk waar wij wel eens meer over willen weten. Wat is de gedachte van Felipe achter dit kunstwerk? Felipe is een Valencia-based Argentijns-Spaanse artiest die voornamelijk straatkunst maakt. Zijn kunstwerken zijn beïnvloedt door de technologie en het internet. In zijn werk maakt hij voornamelijk gebruik van geometrische vormen, glitch afbeeldingen en 3D objecten. Ze vormen een unieke compositie met voornamelijk scherpe kleuren en een hoog contrast.

De achterliggende gedachtes achter het werk van Felipe zijn een reflectie van hoe hij de wereld ziet. Zoals streetartheerlen.nl beschrijft. Felipe: “Ik kan een vliegtuig pakken en 12 uur later zit ik aan de andere kant van de wereld, en kan ik toch nog via Skype contact houden met iemand die 10,000 km verder weg zit. Het internet en de techniek hebben de wereld een dynamische en verbindende plek gemaakt. Ik probeer deze gevoelens te gebruiken in mijn werk door gebruik te maken van bepaalde elementen en dynamische composities.”

Zijn dynamische composities en elementen worden ook wel Kinetic Art genoemd; kunstwerken met bewegingen erin. De video hieronder geeft een perfect bewegend beeld van Felipe’s gedachtewereld. Een fijjjjjjnnnn videootje die je zekers te weten even moet zien, zodat je daarna heeeeel anders tegen het kunstwerk van Felipe Patone aankijkt! Tof. Dat maakt je bus/fiets/autoritje toch wel een stuk prettiger!

Heerlen telt al een heel aantal streetart kunstwerken en ze zijn allemaal verzameld op de website: www.streetartheerlen.nl. Op deze website vind je veel meer informatie en een plattegrond waar de kunstwerken te vinden zijn!

Merlijn wil graag een paard met vijf benen. “Paarden hebben benen he, geen poten”.1

Zijn grootste voorbeelden zijn Serj Tankian vooral qua mythevorming, Ilja Leonard Pfeiffer wat het schrijven betreft, Hubert Hermans wat psychologie betreft en zijn vrienden. “Ik spiegel me aan hen. Ik las ooit dat je jezelf kan vinden door een ander te worden. Daarin zal je falen en in dat pogen vind je jezef”.

Misschien kunnen we onze pagina naam beter veranderen in ‘de Merlijn Huntjens fanclub’ aangezien het lijkt alsof veel van onze berichten over deze goede man gaan. We hopen eigenlijk zo alleen te laten blijken dat we zeer blij zijn met de aanwezigheid van Merlijn in ons leven. Merlijn geeft binnen Cuttin’ Class TRUTH AND DARE workshops en dat samen met zijn grote kwaliteiten; de kracht om te verbinden en jongeren bewust maken van overeenkomsten in plaats van het staren op verschillen. Merlijn heeft Toegepaste Psychologie gestudeerd en succesvol afgerond. Ook heeft hij twee jaar de Pabo gedaan (met weinig succes, zo zegt hij zelf). Zijn focus op onderwijs is altijd blijven bestaan maar heeft hij ook grote interesse in verslavingsgedrag en literatuur. Zijn scriptie (die hij behaald heeft een aantal weken geleden) ging bijvoorbeeld over de invloed van het lezen van boeken op jongeren.

Merlijn is sinds 2006 dichter. Hij is al tweemaal jurylid geweest bij Kunstbende, meermaals gepubliceerd in verschillende bloemlezingen en hij wint regelmatig poetry slams. Ook is hij samen met Nina Willems, PANDA, een kunstenaars duo.

En alsof dat nog niet genoeg was is hij ook nog redactielid en medeoprichter van een literair jongeren tijdschrift genaamd het Ochtendlicht. Oja! We zijn nog niet klaar want Merlijn doet ook sinds 1998 aan vechtsport en hij heeft hier een assistentenbevoegdheid voor dus tussen het poetry slammen en vechten door traint hij ook de kids. Wow!

Merlijn gelooft niet in eenrichtingsverkeer. Hij weet zeker dat als hij met leerlingen werkt hij ook aan zichzelf werkt. Elke boodschap die hij hen meegeeft geeft hij zichzelf ook mee. Alles dat zij tegen mij zeggen, zeggen ze tegen zichzelf en tegen elkaar. Een sessie is een perfect moment om gedachtes die geuit worden over belangrijke thema’s te laten samensmelten. Als ik de wereld iets zou willen geven is het wel iets meer empathie of inlevingsvermogen. Door mee te werken aan TRUTH AND DARE denk ik dat samen met de leerlingen aan de wereld kan geven. Daarnaast: de wezenlijke vragen die wel stellen zijn universeel. Niemand heeft een flauw idee hoe en wat dat hele bestaan nou precies moet en wat we willen bereiken daarmee. De eeuwige discussie van zingeving. Ik ben liever samen onwetend dan in mijn uppie.

Er is nog een boodschap die Merlijn lezers wil meegeven en dat is dat we ondanks al onze verschillen in afkomst, interesses en leeftijden vooral veelal hetzelfde zijn. “We dragen allemaal dezelfde grondmotieven bij ons. Vanuit die motieven kan verbinding gezocht worden. Mensen leren dat het samen moet. WIJ EN OOK ZIJ in plaats van WIJ EN ZIJ. TRUTH AND DARE brengt de jongeren dichter bij elkaar. Ze leren dat de ander zo is zoals zij zijn”.

We zijn al een tijdje bezig in de 21ste eeuw. Back to the Future voorspelde voor 2015 hologrammen, telefoonbrillen en schoenen die zichzelf strikken. Best speciaal. Ondanks vele uitvindingen zoals de 2Pac hologram en Google brillen zijn jammergenoeg de schoenen die zichzelf strikken uitgebleven. Hopelijk zal dit ooit nog worden uitgevonden, wij verheugen er ons in ieder geval op. De 21ste eeuw bestaat uit verschuivingen in de tijd, een andere constructie van de samenleving. Het zijn ontwikkelingen waardoor maatschappelijke veranderingen veel invloed hebben op de manier waarop we nu leven, leren en werken. Zo noemt men deze veranderingen en ontwikkelingen ook wel de ‘digitale revolutie’.

De digitale revolutie heeft behoorlijke invloed op onze kennis. Kennis is namelijk altijd en overal voorhanden. De huidige samenleving heet de ‘kennis samenleving’. Dagelijks wordt er kennis toegevoegd en gedeeld, het is een ontwikkeling die de komende jaren zich voort zal zetten. De samenleving was voorheen gericht op industrie en productie en de verandering in de samenleving richten zich nu voornamelijk op kennisontwikkeling, – constructie en creatie. Het zijn belangrijke vaardigheden voor de economische ontwikkelingen.

michael_j_fox_leathompson_crispin_glover_back_to_the_future

Genoeg gebazel. We gaan even back to the future. We zijn ons nogal aan het ontwikkelen hier in de 21ste eeuw. Kinderen en jongeren kunnen een wereld zonder internettoegang en communicatiemogelijkheden gewoon niet meer voorstellen. En wij zelf trouwens ook niet. Deze ontwikkelingen spelen ook weer een belangrijke rol in het onderwijs. Scholen zijn niet meer de enige leeromgevingen want leerlingen en studenten leren ook buiten school. Het is dus ook zo dat ook scholen een transformatie ondergaan. En dan komen 21th century skills om de hoek kijken! Het is een interessante ontwikkeling waar wij met Cuttin’ Class weer op proberen in te spelen en dingen in ontdekken. Het enige wat nog niet is gelukt is erachter komen hoe we die schoenen kunnen ontwikkelen die zichzelf strikken.

Denkt u na het lezen van deze blog, goh ik zou wel eens wat meer info willen over 21th century skills? U kunt ons bellen, smsen, mailen of het op google opzoeken! Het geeft namelijk een hele nieuwe kijk op de future.

Tweeduizendenvijftien was een fijn jaar en afgelopen week zijn we dan ook knallend een nieuw jaar in gegaan. Allereerst een heel fijn en gelukkig 2016, officieel mag nieuwjaarswensen tot morgen dus nemen we het er ook maar van! Ook misbruiken we het begin van het jaar om toch nog even terug te kijken op 2015.

Bart en Sidney startte het Cuttin’ Class jaar op 5 januari 2015 met een romantisch ontbijtje voor twee bij kaarslicht. Deze dag is een flinke bodem gelegd om 2015 een fantastisch jaar te laten worden. WE FRESH was afgelopen jaar een doorlopend project en eind december hebben we dit project afgesloten. WE FRESH is een project van vooruitstreven, vernieuwen en samen zelf doen om niet alleen de buurtbewoners maar ook de plekken in de buurt verder te ontwikkelen.  Een jaar lang hebben buurtbewoners en scholieren de handen uit de mouwen gestoken. We zijn blij met de input van de enthousiaste buurtbewoners, scholieren en hun oneindige energie om samen zelf iets te doen.

Schermafbeelding 2015-07-21 om 11.31.36

Frame de Stad, een project opgezet door Cuttin’ Class onder leiding van Jeremy van Bedijk, is een 12 weekse cursus in fotografie en video geweest in 2015. Jeremy een welbekende Heerlense beeld goeroe gaf 12 weken lang coaching in hoe deze jonge geesten zichzelf in het vakgebied kunnen ontwikkelen. Deze coachingssessies werden weer geïnspireerd door masterclasses die de meesters van het vak (fotografie en video) gaven. Zo hebben de studenten masterclasses gehad van onder andere JuBaFilms uit Aachen, fotografe Kirsten Swensen uit Eindhoven en Strictua uit Heerlen. op 21 mei was de expositie in Carbon6 wat een drukbezochte bedoeling was!

12063475_668906166546208_5960160097084171727_n

In juni brak Dave Grohl, tot groot ongenoegen van zijn fans, zijn been en speelde hij niet op Pinkpop. De fans waren hier niet zo blij mee maar men hoefde niet lang te treuren. Met het initiatief waar we deel van uitmaken genaamd Street Art Heerlen lanceerde we een online platform. Het kan geen enkele Heerlenaar zijn ontgaan dat in de stad iets moois oan de geng is er komen namelijk steeds meer murals, muurschilderingen, kunstwerken, street art projecten en ga zo maar door bij in de stad. Onze overbuurvrouw Studio Sanne Gijsbers volgt de street art resultaten al jaren op de voet en documenteert sinds 2015 alle informatie op dit platform. Het is zo tof dat dit wel een ontzettend leuk hoogtepuntje is van dit jaar. Om dit hoogtepuntje te vieren, toen en nu, delen we de muurschildering van Telmo Miel. Dit was namelijk een presentje van het initiatief aan jou!

In oktober werd op de St. Wirosingel in de Gemeente Roermond de langste muurschildering in Zuid-Limburg geopend. We zijn erg trots wat de kunstenaars hier hebben neergezet in de aantal maanden! De reacties zijn erg positief en we hopen dat ze hun route in 2016 kunnen vervolgen naar een andere stad…

KJHE9403

Uit onderzoek van de overheid blijkt dat 85% van de ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen op school in aanraking komen met muziek. Ook zegt het onderzoek dat 11% van de scholen vindt dat hun leraren niet deskundig genoeg zijn om muziekonderwijs te geven. Het blijkt dat leerkrachten zich vaak niet bekwaam genoeg vinden voor het muziekonderwijs. Niet dat ze het onderwijs niet willen geven, maar ze missen vaak het zelfvertrouwen om bijvoorbeeld te zingen voor of met de klas. En geef ze eens ongelijk. We zijn niet allemaal geboren met een gouden keel zoals Adele of hebben we de tijd om die gouden keel te ontwikkelen… Maar voor alles is een oplossing!

Bij Cuttin’ Class staat positiviteit voorop, en daarbij zelfontplooiing en authenticiteit. Al sinds 2006 mixen wij deze elementen op prikkelende wijze zodat we samen met kinderen en jongeren persoonlijke- en sociale ontwikkeling gerichte projecten kunnen beleven. Het gaat om leren door te doen. Vanaf oktober is er een subsidieregeling genaamd Impuls muziekonderwijs van start gegaan. De regeling is na aanleiding van de maatregelen die minister Bussemaker van Onderwijs en Cultuur vorig jaar al aankondigde om het kunst- en cultuuronderwijs in het basisonderwijs te bevorderen.

Het is goed om juist muziek onderwijs te stimuleren want muziek is goed voor de ontwikkeling. Het zorgt voor eigenwaarde, saamhorigheid en voor, niet geheel onbelangrijk, plezier. In totaal is er €5.000.000,- beschikbaar voor scholen in heel Nederland om een impuls te geven aan het muziekonderwijs. Wil jij van een gedeelte gebruik maken? Wij werken graag met jullie samen, doorlopen de opties en helpen graag bij aanvragen. Bel ons op 06-14514053! Of mailen dat kan ook naar sidney@cuttinclass.nl

Schermafbeelding 2015-12-01 om 15.53.35