Buurtquotes: een letterlijke doorkijk naar een Heerlens verleden

Schermafbeelding 2015-11-03 om 13.38.21

Al je zintuigen leggen herinneringen vast. Hoe iets ruikt, smaakt, voelt, klinkt. Deze indrukken zijn met elkaar verbonden, vandaar dat er soms herinneringen opkomen als je op een bepaalde plaats bent of een bepaalde geur ruikt. Buurtquotes is een project wat herinneringen in de wijken Grasbroek, Musschemig, Schandelen (GMS) en Heksenberg vastlegt. Het gaat om persoonlijke en waardevolle momenten op een specifieke plek in de wijk. 2015 is het jaar van de Mijnen, het is dan precies vijftig jarig geleden dat er besloten werd de Mijnen voorgoed te sluiten. Voor veel mensen waren de Mijnen in Zuid-Limburg de bron van inkomsten en draaide het leven in en rondom de Nederlandse Staatsmijnen.

In de zogenoemde mijn koloniën Grasbroek, Musschemig, Schandelen en Heksenberg gebeurde er voor de sluiting van de mijnen veel. Veel bewoners hebben gewerkt in de mijnen waardoor er veel herinneringen zijn gemaakt in deze wijken. Om deze herinneringen en het mijnverleden in ere te houden is Merlijn Huntjes, dichter, op zoek (gegaan) naar bijzondere verhalen uit die tijd. Samen met Merlijn worden de herinneringen vastgelegd. Na het vastleggen gaat er een herinnering naar de kinderen van basisschool de Horizon in Grasbroek en basisschool Gerardus Majella in Heksenberg. De herinnering wordt door de kinderen in een workshop poëzie van Merlijn Huntjes verwerkt in een gedicht en dit gedicht wordt uitgewerkt in een kunstwerk wat op de bewuste plek komt te staan van de herinnering.

Tot en met de eerste week van november, misschien nog ietsjes langer, is Merlijn te vinden in de buurten GMS en Heksenberg. Hij legt contact in de wijk met oudere bewoners en is op zoek naar een bijzonder verhaal. Als jij nog een bijzonder verhaal hebt over GMS of Heksenberg neem dan even contact op met Merlijn door een mailtje te sturen naar info@cuttinclass.nl. Midden november vindt het educatieproject plaats op de basisscholen. We hopen in de tweede week van december het kunstwerk te plaatsen in de buurten.

BUURTQUOTES is een Cuttin’ Class project, mogelijk gemaakt door M2015 en Gemeente Heerlen! 

Comments are closed.