Buurtquotes!

Sidney had a dream. Dat kids iets over de mijnen van hun eigen buurt zouden leren, doordat ouderen hun bijzondere herinneringen aan een plek in de wijk met ze zouden delen. Als de kids dan ook nog de opgedane kennis vanuit hun eigen beleving konden delen met de rest van de wereld op de precieze plek van de herinnering, dan zou de droom compleet zijn. En Sidney was Sidney niet, als die dan niet de pen in de handen zou pakken om een plan te schrijven en zo geschiedde. Een project dat Gemeente Heerlen en M2015 volledig ondersteunen: Buurtquotes.

Al je zintuigen leggen herinneringen vast. Hoe iets ruikt, smaakt, voelt, klinkt. Deze indrukken zijn met elkaar verbonden, vandaar dat er soms herinneringen opkomen als je op een bepaalde plaats bent of een bepaalde geur ruikt. Buurtquotes heeft herinneringen in de wijken Grasbroek, Musschemig, Schandelen (GMS) en Heksenberg vastgelegd. Ofja, niet Buurtquotes, maar de jonge en oudere bewoners van de wijk samen. En dan was er nog Merlijn Huntjens, die dat allemaal in banen heeft geleid.

Merlijn kwam erachter dat veel bewoners hebben gewerkt in de mijnen en dat daar enorm veel herinneringen zijn gemaakt. Er zijn veel bijzondere verhalen uit die tijd die echt nog leven onder de ouderen. De herinneringen zijn door de oudste kinderen van de basisschool in de wijk tijdens een workshop poëzie van Merlijn verwerkt in een gedicht. En geloof ons, die verhalen leven nu ook onder de jeugd. Die gedichten zijn verwerkt in een kunstwerk. Daarvoor tekende een bedrijf uit Sittard, die dat met cortenstaal robuust hebben vormgegeven.

Op 8 maart zijn op de LTM weg in Grasbroek en voor Basisschool Gerardus Majella in Heksenberg de voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van de kunstwerken. Ankerkolven zijn met stampbeton ingestort in een kuil van 70 cm diep. Bij goed weer zullen de werken op 12 maart worden geplaatst in de ankers want het beton moet goed droog zijn. Merlijn zal samen met de kids en andere betrokkenen de kunstwerken openen tijdens een kiekmoment. Wil je dan ook op de foto? Je ziet er leuk uit!

IMG_20160314_091127824_HDR

BUURTQUOTES is een Cuttin’ Class project, mogelijk gemaakt door M2015 en Gemeente Heerlen!

Comments are closed.