KANO; Een computer die iedereen kan bouwen

Middelbare scholieren van het Sint-Jan college in  Hoensbroek hebben  woensdag de landelijke primeur met een workshop computer bouwen en programmeren.

Matthew Keegan, een van de uitvinders van KANO, komt speciaal uit Londen om een workshop te geven met dit computer bouwpakket voor jongeren. Op woensdag 28 januari leren jongeren, in een kleine twee uur, hoe je een computer bouwt, de beginselen van hoe een computer werkt en wat de basis is van programmeren.  Digitale vaardigheden, zoals programeren, worden steeds meer erkend als een onmisbaar aspect van elke opleiding. De Verenigde Naties en Europese Unie pleiten voor een betere plek in het onderwijs als het gaat om deze 21e eeuwse vaardigheden. Niet alleen spelletjes spelen dus, maar spelletjes maken!

Bekijk het filmpje dat ervoor zorgde dat hun kickstarter.com project 15 maal zoveel opbracht dan gehoopt!

Matthew komt op uitnodiging van Egid van Houtem (Social Beta) en Bart Temme (Cuttin’ Class). Wij steunden het project op de crowdfundingsite Kickstarter.

Egid: “Wij waren niet de enige die de potentie en noodzaak zagen om kids die geweldige methode in handen te geven om hun digitale toekomst zelf te bepalen. Het is een van de meest succevolle projecten op Kickstarter ooit”.

Bart; ‘Wij komen met Cuttin’ Class veel op scholen en zien de noodzaak voor meer onderwijs op het vlak van media en digitale technologie. Met KANO brengen we de knowhow van Social Beta en Cuttin’ Class samen om dit ruige product naar scholen te brengen in Zuid-Nederland.’

Het Sint-Janscollege heeft de perfecte plek voor deze workshop in het Inventorium. Ger Zwitserloot: “Wij leggen de  afgelopen jaren veel nadruk op ICT en ook TweeTalig Onderwijs. Wij zien het belang van deze 21e eeuwse vaardigheden, die onmisbaar zijn in de huidige maatschappij”. Sint-Jan is dus een perfecte locatie voor de eerste KANO workshop van Nederland.

Wat is KANO?

KANO is een computer gebaseerd op het flexibele en betaalbare Rasberry-Pi systeem. Ontwikkeld voor knutselaars en onderzoekers. Maar het team achter KANO maakte er een werkende kindvriendelijke software, onderdelen en handleiding voor. Hiermee kunnen jongeren zelf aan de slag. Na deze testworkshop bieden we in heel Zuid-Nederland de KANO workshops aan vanaf groep 8 van de basisschool en richting het Voortgezet Onderwijs.

Een broodnodige verrijking van het onderwijs in onze ogen!

 kanokano_kid

Leave A Comment